Om Stig och slöjdverksamheten

Under otaliga resor bland konstnärer och hantverkare på Nordkalotten, har jag vid olika tillfällen i skilda sammanhang, haft privilegiet att ta del av den bästa slöjd och konst som producerats i området. För snart 30 år sedan fick jag för första gången förmånen att i min hand hålla en stor kniv signerad av Stig Lövbrand. Det var ett mästerligt arbete! Hornflätorna runt knivskaftet var skurna med en fulländad precision – en njutning för öga och hand som omedelbart väckte min beundran och stora nyfikenhet.

Vem var upphovsman till detta utsökta konsthantverk?
Det visade sig snart att bakom mästerstycket dolde sig en talangfull och kunnig slöjdare med båda fötterna i den norrbottniska myllan. Ja, något av en genuin "trapper" från skogarna i övre Tornedalen - en skogskarl som aldrig gjorde något väsen av sitt stora hantverkskunnande, men besatt egenskaper utanför det vanliga. Arvsanlag från tidigare generationer slöjdare fanns även i släkten.

Stig Lövbrand är född och uppväxt i Tärendö 1950 men sedan 1971 bosatt i Gammelstad utanför Luleå. Trots den omgivande moderna villamiljön, har han kvar mycket av den fäderneärvda naturbestämda slöjdarkänslan inom sig.
Han växte upp med renskötselkulturen som en naturlig del i vardagslivet - föräldrarna var innehavare av eget renmärke och egna renar och Stig Lövbrand bokstavligen insöp hantverket med modersmjölken. Från barndomsåren lärde han sig ta vara på allt vad renen gav - att garva skinn, sy med sentråd och välja slöjdhornet med stor omsorg. Stig Lövbrands stora intresse för hantverket och hans säkra form- och materialkänsla utvecklades snabbt när det gällde att hantera kniv och att slöjda i trä. Som inbiten naturvän och skogskarl lärde han sig även var bästa virket fanns och när bästa tiden var inne att hugga vrilarna i skogen.

Om Stig Lövbrand kan man utan överdrift påstå, att han inte bara är en framstående slöjdare, utan också en hantverkare med ett genuint kunnande vad beträffar idéinspiration och personlig formgivning. En naturbegåvning som formades av det storslagna landskapet och det rika djurlivet i hembygden – en miljö som präglat och förlöst hans skaparkraft – bokstavligen gett energi och inspiration till konstnärlig verksamhet. Egenskaper som med säkerhet i framtiden kommer att generera nya och spännande slöjdalster av hög kvalité.
Tradition och förnyelse, formkänsla och funktion med ett utsökt material är kännetecknande för alla produkter signerade Stig Lövbrand. Även om hans namn inte förekommer på var mans läppar är han ett aktat namn bland slöjdkännare och samlare i Sverige. Stig Lövbrand har även varit med om att utveckla och lyfta den samiska kniven till ett förstklassiskt konsthantverk. Hans gedigna kunnande kom till nytta och glädje i boken Sameslöjd från 1982, där han tillsammans med sameslöjdaren Tore Sunna lärde ut hur man tillverkar en enklare lappkniv och kåsa.

För 30 år sedan rekommenderade jag Stig Lövbrand att lämna allt han hade för handen och helhjärtat satsa på slöjdaryrket. När han nu efter många år i bilbranschen satsar på ett mera kreativt yrke, kan jag bara lyckönska de köpare som blir ägare till något av hans utsökta slöjdalster. Bättre hantverksprodukter från Norrbotten-Lappland får man leta efter…

Kurt Kihlberg
Författare / fotograf

 

Horn & Trä

Redan som barn väcktes mitt intresse för vackra bruksföremål och konsthantverk. Min första kniv tillverkade jag som sjuåring till en knivslida som jag fick av en släkting.

Förutom knivar och kåsor tillverkar jag också en hel del rena konstverk som halssmycken och örhängen samt skulpturer med riparrangemang. Ripan som jag anser vara den vackraste fågeln i vår fauna ligger mig varmt om hjärtat var också viktig för samernas och nybyggarnas överlevnad. Ripor pälsverk m.m. såldes för att kunna köpa salt, mjöl och andra förnödenheter. I den samiska kulturen ansågs ripan stå för skönheten en vacker kvinna liknades med ripan.

Jag arbetar även med att försköna jaktvapen med graverade horninläggningar så kallad intarsie.

Mitt slöjdmaterial söker jag på hösten i den Tornedalska tajgan. Renhorn köper jag av mina renskötande vänner.

Varje alster av min slöjd tillverkas endast i enstaka exemplar.  

 

 

 

Silversmide 

Vid sidan om min horn och träslöjd har jag haft en önskan att även arbeta i silver, främst silversmycken.

Vinter 2007 gick jag en kurs i silversmide och det blev starten till mitt smide. Det som under flera år funnits i mitt skissblock blir nu mina silversmycken. Mina smycken berättar om djuren, landskapet och årstiderna i både Lappland och den Tornedalska tajgan.

Silversmyckena tillverkas endast i enstaka exemplar.